четвер, 13 березня 2014 р.

До ЗНО Про князя Святослава

З "Повісті минулих літ"

"...У рік 964. Коли князь Святослав виріс і змужнів, став він воїв збирати, багатьох і хоробрих, бо й сам був хоробрий і легкий. Ходячи, яко пардус, багато воєн він чинив. Возів же за собою він не возив, ні котла не брав, ні м'яса не варив, але, потонку нарізавши конину, або звірину, або воловину і на вуглях спікши, це він їв. Навіть шатра він не мав, а пітник слав і сідло клав у головах. Такими ж і всі інші вої його були, І посилав він до інших земель послів, кажучи:"Хочу на ви іти".

І пішов він на Оку-ріку і на Волгу, і знайшов в'ятичів, і сказав їм: "Кому ви данину даєте?" Вони ж одказали:"Хозарам. По шелягу од рала даєм".
У рік 965. Рушив Святослав на хозар. Почувши ж про це, хозари вийшли насупроти з князем своїм, каганом... І зступилися війська битися, і сталася битва межи ними, і одолів Святослав хозар і город їхній столицю Ітіль, город Білу Вежу взяв. І ясів переміг він, і касогів і прийшов до Києва.
У рік 966. Переміг Святослав в'ятичів і данину на них наклав.
У рік 967. Рушив Святослав на Дунай на болгар, і в битві одолів Святослав болгар. І взяв він вісімдесят городів по Дунаю, і сів, князюючи, тут, у городі Переяславці, і беручи данину з греків."

Немає коментарів:

Дописати коментар