суботу, 18 жовтня 2014 р.

До ЗНО

Ординація Війська Запорозького 1638 р.

         "Через те, що єдиним нашим бажанням у справі управління державами є знайти такі способи, з яких наші вірнопіддані завжди переконувалися б у нашій королівській ласці, але оскільки козацька сваволя так розгнуздалася, що для приборкання її довелося рушити наші війська і битися з козаками, і з благословення бога як володаря всіх воєн розгромити й уразити їх, відвернувши цим страшну небезпеку від Речі Посполитої, - тому на вічні часи позбавляємо козаків старшинства, всяких старовинних судових установ, права, доходів і інших відзнак, набутих ними за вірні послуги від наших пращурів і тепер внаслідок заколотів утрачених, і бажаємо тих, кого в живих зберегло воєнне щастя, мати в стані простого народу, оберненого в хлопів.

        Реєстровим же козакам, число яких Річ Посполита визначила на своїй службі тільки 6 тисяч і які змирилися перед нами і Річчю Посполитою, ми встановлюємо таку військову організацію, згідно з постановою цього сейму. На місце старшого, який більше не буде вибиратись з-посеред козаків, ми будемо ставити старшого комісара, від сейму до сейму, за рекомендацією гетьманів...
        Цьому комісарові мусять коритися осавули, полковники, сотники, як і все військо. Всі вони, також полковники з комісаром, мусять залежати від гетьмана, більше того: і осавулами мусять бути шляхтичі, досвідчені в лицарському ремеслі, випробуваної доблесті і віри. Сотники й отамани можуть обиратися з самих козаків... Резиденція комісара мусить бути у Трахтемирові як у центральному пункті. Полковники мусять перебувати кожний при своєму полку, причому не відлучатися з своїх місць, хіба на законній підставі і то з відома коронного гетьмана.
        Полки зі своїми полковниками повинні ходити по черзі на Запорожжя для охорони тих місць і щоб перешкодити татарським переходам через Дніпро. Треба невпинно стежити, щоб козацька вольниця не ховалась по  островах і звідти не чинила б походів на море. Разом з тим жоден козак не повинен наважитись ходити  на Запорожжя без паспорта комісара; спійманий  комендантом козацьким, він підлягає смертній карі.
        ...Призначаємо також іменем нашим і Речі Посполитої комісарів для визначення осілості козаків, якою повинні користуватися козаки на вічні часи з тим, щоб не було щорічних приписок шкоди Речі Посполитій і зменшення доходів з наших маєтків.
        Козаки реєстрові ніким не повинні бути обтяжені. Наші міщани, згідно з старовинним правами і заборонами,не повинні ні самі вступати в козаки, ні втягати в це своїх синів, ні навіть віддавати заміж за козаків своїх дочок, під страхом покарання з конфіскацією майна.
        Попереджаємо і про те, щоб козаки в далеких  українських місцевостях (крім Черкас, Чигирина, Корсуня, де для безпеки від поганих повинні проживати)  і в інших містах на самій Україні не проживали,щоб, живучи там разом, вони не мали ніякого приводу до зборищ і далі до бунтів.
        Призначаємо також комісарів сейму для того, щоб вони придивились до трахтемирівських земель і щоб землі, силою відібрані козаками, були повернуті старим власникам."

Немає коментарів:

Дописати коментар