пʼятницю, 14 листопада 2014 р.

До ЗНО

Поняття та терміни до теми № 1.

Історичні джерела - пам'ятки минулого (старожитності) , що є носіями історичної інформації.

Археологічна культура - це комплекс подібних між собою археологічних пам'яток, що відносяться до одного часу і поширені в певній місцевості.

Палеоліт - давня кам'яна доба, початковий і найтриваліший період історії людства. В цей час з'явились усі види людини, сформувався первісний лад, виникло мистецтво та релігія. Кінець палеоліту датується ХІІ - Х тис. до н.е.

Мезоліт - середня кам'яна доба, період, що був перехідним між палеолітом і неолітом. В цей час винайдено човен, лук і стріли, з'явились перші навички у виробленні глиняного посуду. Приручені перші тварини. Датується Х - VII тис. до н.е. 


Неоліт - новий кам'яний вік, заключний період кам'яної доби. Під час неоліту відбувається перехід від привласнюючих форм господарства до відтворювальних, створюються культурно-історичні області, широко поширюються вироби із кераміки. Датується VIII - IV тис. до н.е.

Бронзовий вік - історичний період, який характеризується виготовленням і виуористанням бронзових знарядь праці і зброї, появою поливного рільництва, писемності, рабовласницьких держав. Датується ІІІ - ІІ тис. до н.е.

Ранній залізний вік - період історії людства, який характеризується використанням і поширенням виробів із заліза. На території України пов'язується з племенами кіммерійців, скіфів, сарматів. Датується І тис. до н.е.

Колонізація - заселення незайманих земель або захоплення чужих територій із подальшим їх заселенням.

'

Немає коментарів:

Дописати коментар