неділю, 17 грудня 2017 р.


17 грудня. Пам’ятні дати


17 грудня. Пам’ятні дати

В ці останні дні грудня 1917 року розпочалась перша радянсько-українська війна.
100 років тому, 17 грудня 1917, більшовицький уряд Росії за підписами Володимира Леніна та Лева Троцького надіслав до Центральної Ради «Маніфест до українського народу», в якому в ультимативній формі вимагалось припинити роззброєння більшовицьких полків та спільно діяти проти Білої армії. На виконання ультиматуму надавалось 48 годин. Однак, 20 грудня 1917 року Генеральний секретаріат надіслав відповідь за підписом Володимира Винниченка та Симона Петлюри, відкинувши всі ультимативні вимоги, які були розцінені як втручання у внутрішні справи УНР, що стало початком радянсько-української війни.

Як відомо, після петроградського більшовицького перевороту, в Україні активізувались збройні виступи більшовиків, що прагнули встановити диктатуру своєї партії, 20 листопада Центральна Рада своїм III Універсалом проголосила створення Української Народної Республіки у складі федеративної Росії.
Проголошення УНР викликало невдоволення більшовицького уряду. В ніч з 11 на 12 грудня більшовики спробували підняти повстання у Києві, проте зазнали поразки: українські війська, підконтрольні Центральній Раді, придушили повстання, а заколотників вислали ешелонами за межі України.
Після того, як Центральна Рада відхилила ультиматум росіян, більшовики почали відкриту агресію проти України. На боротьбу проти УНР було перекинуто 3 більшовицькі російські армії.
Вже 22 грудня червоноармійські загони під проводом Володимира Антонова-Овсієнка зайняли Харків, де через три дні проголосили створення Української Народної Республіки Рад як автономної частини Російської Радянської Республіки. 9 січня 1918 року був зайнятий Катеринослав (Дніпро), 20 січня – Полтава.
Усвідомлюючи загрозу, що повстала перед Україною, 22 січня 1918 року, Центральна Рада прийняла IV Універсал, в якому проголосила УНР «самостійною, ні від кого незалежною, вільною суверенною державою українського народу».
Проте, більшовиків це не зупинило: 27 січня загони під командуванням Михайла Муравйова під Бахмачем з’єднались із тридцятитисячною більшовицькою армією, що перейшла український кордон поблизу Сум, розпочавши наступ на Київ, який був взятий 8 лютого 1918 року.
100 років тому, від повного розгрому Україну врятував укладений 9 лютого 1918 року Берестейський мирний договір, відповідно якого півмільйонний контингент австро-німецьких військ почав займати територію Лівобережної України. 3 березня Брест-Литовський мирний договір між країнами Четверного союзу і Росією зобов’язав останню визнати незалежність УНР. Протягом березня-квітня німецькі і австрійські війська зайняли всю Лівобережну Україну, до кінця травня - Донеччину і Крим, що змусило більшовицьку Росію 12 червня 1918 року підписати з УНР тимчасовий мирний договір.

Немає коментарів:

Дописати коментар