пʼятницю, 21 лютого 2014 р.

До ЗНО Князювання Ігоря

 З "Повісті минулих літ"

"... У рік 6453 [945]. Сказала дружина Ігореві: "Отроки Свенельдові вирядилися зброєю і одежею, а ми - голі. Піди-но, княже, з нами по данину, хай і ти добудеш, і ми".
І послухав їх Ігор, пішов у деревляни по данину. І добув він собі ще до попередньої данини, і чинив їм насильство він і мужі його. А взявши данину, він пішов у свій город Київ.

Та коли він повертався назад, він роздумав і сказав дружині своїй: "Ідіте ви з даниною додому, а я вернусь і походжу ще". І відпустив він дружину свою додому, а з невеликою дружиною вернувся, жадаючи більше майна.
Коли ж почули деревляни, що він знов іде, порадились деревляни з князем своїм Малом і сказали: "Якщо внадиться вовк до овець, то виносить по одній все стадо, якщо не уб'ють його. Так і сей: якщо не вб'єм його, то він усіх нас погубить".
І послали вони до нього  мужів своїх, кажучи: "Чого ти йдеш знову? Ти забрав єси всю данину." І не послухав їх Ігор, і деревляни, вийшовши насупроти з города Іскоростеня, вбили Ігоря і дружину його, бо їх було мало. І похований був Ігор, і єсть могила його коло Іскоростеня - города в Деревлянах і до сьогодні."

Немає коментарів:

Дописати коментар