понеділок, 10 лютого 2014 р.

Походження і розселення слов'ян

"Повість минулих літ"
"... По довгих же часах сіли слов'яни по Дунаєві, де єсть нині Угорська земля і Болгарська. Од тих слов'ян розійшлися вони по Землі і прозвалися іменами своїми і [од того], де сіли, на котрому місці. Ті,що, прийшовши, сіли по річці на ймення Морава, і прозвалися моравами, а другі чехами назвалися. А се - ті самі словяни: білі хорвати, серби і хорутани. Коли ж волохи найшли на словян на дунайських, і осіли між них, і чинили їм насильство, то словяни ті, прийшовши, сіли на Віслі і прозвалися ляхами. А від тих ляхів [пішли одні, що] прозвалися полянами, другі ляхи прозвалися лютичами, інші - мазовщанами, ще інші - поморянами.

Так само й ті ж словяни, прийшовши, сіли по Дніпру і назвалися полянами, а інші - деревлянами, бо осіли в лісах; а другі сіли межи Припяттю і Двіною і називалися дреговичами; а інші сіли по Двіні і назвалися полочанами - од річки, яка впадає в Двіну і має назву Полота;; од сеї річки вони прозвалися полочанами. Словяни ж, що сіли довкола озера Ільменя, прозвалися своїм іменем - словенами; і зробили вони город, і назвали його Новгородом. А другі ж сіли на Десні, і по Сейму, і по Сулі і назвалися сіверянами.
І так розійшовся слов'янський народ, а від його імені й дістали свою  назву слов'янські племена.
... Поляни, що жили особно, як ото ми сказали, були з роду слов'янського і назвалися полянами, а деревляни теж пішли від слов'ян і назвалися полянами, а деревляни теж пішли від словян і назвалися деревлянами. Радимичі ж і вятичі походять від ляхів. Бо було в ляхів два брати - один Радим, а другий - В'ятко. І, прийшовши, сіли вони: Радим на річці Сожу, од якого й прозвалися радимичі, а В'ятко сів своїм родом на Оці, од нього прозвалися в'ятичі. І жили в мирі поляни, і деревляни, і сіверяни, і радимичі, і в'ятичі, і хорвати. Дуліби тоді жили по Бугу, де нині волиняни, а уличі й тиверці сиділи по другому Бугу і по Дніпру; сиділи вони також поблизу Дунаю. І було множество їх, бо сиділи вони по Бугові й по Дніпру аж до моря, і єсть городи їх і до сьогодні. Через те називали їх і до сьогодні. Через те називали їх греки "Велика Скіфія".

Немає коментарів:

Дописати коментар