середу, 14 січня 2015 р.

До ЗНО

Поняття та терміни до тем № 16-17

        Москвофіли - суспільно-політичний рух на Західній Україні, представники якого вірили у прогресивну роль Росії в житті всього слов'янства і заперечували існування українського народу. Отримували широку фінансову підтримку з боку російського уряду.

        Народовці - суспільно-політична течія серед молодої західно - української інтелігенції ліберального напрямку, що виникла в 60-х рр. ХІХ ст. у Галичині. Діяльність народовців спрямовувалася на розвиток національної свідомості українців.



        Нова ера - порозуміння між Австро-Угорським урядом і українськими громадівцями.У відповідь на лояльність українців до австрійської влади остання мала з однаковою прихильністю ставитися як до поляків, так і до українців. Передбачалося надання українцям певної кількості місць в Австрійському парламенті і Галицькому сеймі, розширення прав української мови в адміністрації та судах, відкриття трьох українських гімназій, збільшення кількості українських кафедр у Львівському університеті та ін. (1890 - 1894 рр.)

        Меценат - покровитель мистецтва і літератури ( який допомагає їм матеріально ).

        Реалізм - стиль і метод у мистецтві й літературі, який прагне до найдокладнішого опису суспільних явищ, без ідеалізації.

        Модернізм - напрям у мистецтві, якому притаманне заперечення реалізму, традиційних форм, пошук нових естетичних форм.

Немає коментарів:

Дописати коментар