неділю, 4 січня 2015 р.

До ЗНО

Поняття та терміни до тем № 10 - 11

        Конституція - основний закон країни, який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування представницьких, виконавчих та судових органів влади, виборчу систему, права й обов'язки держави, суспільства та громадян.

        Малоросія - у XVIII ст. в Російській імперії так почали позначати  Лівобережну Україну. Термін походить від архаїчної назви Мала Русь.

        Малоросійська колегія -  колегія Російської імперії, утворена у 1722 р. для контролю за діяльністю українського гетьмана і генеральної старшини.


        Козацьке бароко -  назва архітектурного стилю, що був поширений в українських землях Війська Запорозького у XVII - XVIII ст. Виник внаслідок поєднання місцевих архітектурних традицій та європейського бароко.

        Козацькі літописи -  історико - літературні твори 2-ї половиниXVII - середини XVIII ст., присвячені козацьким війнам.

        Нова (Підпільненська) Січ - адміністративний і військовий центр запорозького козацтва в 1734 - 1775 рр. Остання Зіпорозька Січ, створена з дозволу та під контролем Російського уряду.

        Задунайська Січ - військово - державна організація колишніх запорозький козаків, яка виникла після зруйнування царськими військами Нової Січі й ліквідації Запорізького козацького війська у червні 1775 р. в нижній течії Дунаю.

        Коліївщина - селянсько - козацьке повстання на Правобережній Україні у 1768 р. проти кріпосницького, релігійного та національного гніту шляхетської Польщі.

        Паланка - адміністративно - територіальна та господарська одиниця Війська Запорозького Низового.

        Зимівник - господарство фермерського типу, ведене на запорозьких землях старшинами і козаками.

Немає коментарів:

Дописати коментар