неділю, 4 січня 2015 р.

До ЗНО

Історичні джерела
 
Літописець про Мстислава Володимировича:

        "Він був великий правосудець, у ратях хоробрий і вмів тут наводити лад, усім сусідам його був страшним, до підлеглих милостивий і уважний. За його часу всі князі руські жили в цілковитій тиші і не сміли один одного скривдити. Через це його всі іменували ... Великим. Податі при ньому хоча були великі, але всім урівняло, і через те всі це переносили без тяготи."

"Слово о полку Ігоревім" про невдалий похід Ігоря на половців:

        "Ігор сей, славен князь, міццю розум оперезав, мудрістю сердечною нагострив, ратного духу сповнився та й повів полки свої хоробрі на землю половецьку, за землю Руську!"



Літописець про коронування Данила Романовича у 1253 р.

        "У той же час прислав папа послів достойних, що принесли Данилові вінець, і скіпетр, і корону,, які означають королівський сан, кажучи: "Сину! Прийми од нас вінець королівства..."

Літописець про політику Юрія ІІ Болеслава, що призвела до вбивства його боярами:

        "Божою милістю був князем і дідичем королівства Русі, ... став розмножати число латинників і їх віру, ... принаджував з різних країв католицьких священників і богословів, бажаючи защепити їхню віру в русинів."

З листа Папи Римського Бенедикта ХІІ про привід до польської агресії проти Галицько-Волинської держави 1340 р.

        "З поданого до нас прохання короля Казимира ІІІ ми недавно довідались, що, коли народ русинів за допомогою отрути вбив Болеслава, князя Русі і родича короля, тоді король, вражений цим злочином і, прагнучи помститися за кривду християнської віри, напав своїм військом на  Руську землю".

Літописець про висвячення за правління Ярослава Мудрого Іларіона, першого митрополита слов'янського походження в 1051р.:

        "Потім же вложив бог князю в серце добрий намір: поставив він русина Іларіона митрополитом Русі у святій Софії, зібравши єпископів."

Немає коментарів:

Дописати коментар