четвер, 8 січня 2015 р.

До ЗНО

Поняття та терміни до теми № 12 - 15

        Промисловий переворот - перехід від ручного, ремісничо-мануфактурного до великого машинного фабрично-заводського виробництва, який обумовив підвищення продуктивності праці і збільшення значення у суспільному житті буржуазії та пролетаріату.

        Нація - історична спільнота людей, сформована на основі спільності території, яку вони населяють, мови, особливостей культури і характеру, економічних зв'язків тощо.


        Національне відродження - культурно-політичний процес, у ході якого етнос (народ) починає відчувати себе як нація.

        Національна ідея - систематизоване узагальнення національної самосвідомості. Національна ідея визначає сенс існування того чи іншого народу, етносу чи нації. Вона може виражатися за допомогою художніх творів або різних філософських текстів.

        Декабристи - переважно офіцери російської армії, які за допомогою збройної сили планували встановити у Росії конституційний лад.

        Масонство - суспільний морально-етичний просвітницький рух у вигляді закритої організації, що базувалася на принципах свободи, рівності та братерства.

        Земства - виборні органи місцевого самоврядування (земські збори, земські управи) в Російській імперії. Введені земською реформою 1864 р. Займались  освітою, охороною здоров'я, будівництвом доріг тощо.

        Громадівський рух - суспільно-культурницька діяльність напівлегальних, непартійних об'єднань - "громад" у другій пол. ХІХ ст.

Немає коментарів:

Дописати коментар